Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Geldi 11 ayın sultanı. Oruç tutmanın, vücudumuzun kendisini yenilemesi başta olmak üzere birçok açıdan çok büyük katkıları vardır. Fakat yanlış bir beslenme programı izlersek çok ciddi kötü sonuçlar ile karşı karşıya kalabiliriz.

Sağlıklı ve kaliteli şekilde Ramazan Ayı’nı nasıl geçirebiliriz? Haydi, hep beraber bunu ele alalım.

Sahurda Neler Yemeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle, mutlaka dikkat etmemiz gereken ilk unsur ‘’sahura’’ kalkmalıyız. Uykum kaçıyor, uyanınca bir şey yiyemiyorum gibi bahanelerin arkasına saklanmayı erteleyelim ve mutlaka sahura kalkarak hafif bir beslenme yapalım.

Peki, sahurda neler yemeliyiz? Yumurta olmazsa olmazlarımızdan birisi haline gelmeli. Sofranızda mutlaka yumurta olsun. Yumurta, kaliteli bir proteine sahip olmada anne sütünden sona gelir. İştah kontrolümüz üzerinde çok etkilidir. Uzun süre boyunca bizi tok tutar. Hatta yapılan bir araştırmada bu tokluk süresi 36 saat olarak belirtilmiştir.

Yumurtayı haşlayarak tüketebileceğimiz gibi 1 tatlı kaşığı zeytinyağında veya 1 çay kaşığı tereyağında da yapabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa sahurda 2 yumurta bile tüketebilirsiniz.

Peynir, kahvaltılarımızın olmazsa olmazlarındandır. Yumurtanın yanına biraz peynir ekleyerek protein miktarını arttırabiliriz. Zeytin, 1 dilim çok tahıllı ekmek, mevsimine göre söğüş sebzeler soframızı taçlandırabilir.

Çok Tuzlu Yemek Tüketimine Dikkat Edin

Özellikle Ramazan Ayı’nda aşırı tuz tüketmemeye dikkat etmeliyiz. Çünkü açlık ve susuzluk süremiz çok uzun. Bu durumda vücudumuz çok fazla suya ihtiyaç duyacak ve aşırı tuz tüketimi vücudun su ihtiyacı yükünü daha arttıracaktır.

İftarda Neler Yemeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tüm gün boyunca iftar sofrasının hayalini kurarız. Açlık seviyemiz yükseldikçe ikindi vakti başlarız ne pişirsem, şunu da yesem diye düşünmeye. İftarda mutlaka sofranızda çorba olsun. Tüm gün aç kalan mideyi onarıma tekrar hazırlamak gerekir. Orucumuzu çok sıcak olmayan 1 kepçe çorba ile açalım. Çorbadan sonra mutlaka 10-15 dakika ara verilmelidir. Bu süreçte de kan şekerimiz tekrar dengelenmeye başlayacaktır. Bu ara verme sürecinde sofradan kalkmak en sağlıklısıdır. Sonrasında, et, tavuk, balık gibi besinlerden hayvansal proteinimizi almalıyız. Kızartma şeklinde pişirmeden yapacağımız yemeklerimizi, fırında ya da haşlama et, tavuk, balık şeklinde yapabiliriz.

Soframızda mutlaka salata olmalıdır. Oruç tutarken metabolizmamızda yavaşlama meydana gelir. Bunun sonucunda ise kabızlık Ramazan Ayı’nda en sık karşılaştığımız sorunlardan birisidir. Bu durumumu yaşamamak adına salata yaparak lif içeriği yüksek besinler tüketmeliyiz.

Eğer sebze yemeği tercih edeceksek bununda kızartma olmamasına dikkat etmeliyiz. Pişirme sırasında ise 1 tencerede 2 yemek kaşığı sıvı yağ kullanmak en sağlıklı pişirme yöntemidir. Sebze yemeğimizin yanında mutlaka 1 kase yoğurt tüketimine de dikkat etmeliyiz. Tabi ki salatada mutlaka olsun. Yoğurt ve salatayı aynı anda tüketemiyorum dediğinizi duyar gibiyim ama salatanın miktarını azaltarak tüketebilirsin.

İftardan Sonra Çay, Kahve Ve Diğer Gıda Tüketimleri

Yemeğimizi yedikten hemen sonra mümkünse çay ve kahve tüketimi yapmayalım. Yaparsak ne olur? Yaptığımız takdirde aldığımız tüm vitamin ve minarelleri çöpe atmış oluruz.

İftardan sonra bir şeyler yemek için yaklaşık 1.5 saat kadar bekleyelim ve sonrasında tüketim yapmaya başlayalım.

Meyve, kuruyemiş ve sütlü tatlı gibi besinler yiyeceksek eğer porsiyon miktarına çok dikkat etmeliyiz.

İftardan sahura kadar olan sürede en önemli şey ise su tüketimidir. İftar başlangıcından sahur bitimine kadar mutlaka 2 litre su içmeye özen göstermeliyiz. Su içerken dikkat etmemiz gereken en önemli şey ise içeceğimiz suyu zamana yayarak tüketmeliyiz.

 

Yorum Yap